Gokverslaving in coronatijden

Thuis in quarantaine, de verveling slaat toe, meetings worden geannuleerd, je structuur wordt door elkaar gehaald, je voelt je angstig en ervaart veel stress … noem maar op. Factoren genoeg om aan de verleiding toe te geven en uren achter je laptop te gamen of gokken. Hoe kan jij er voor zorgen dat je niet grijpt naar datgene wat voordien je leven en dat van je familie overhoop heeft gehaald?

Ondanks de sluiting van casino’s en gokkantoren in coronatijden komen mensen met een gokverslaving noodgedwongen in een situatie terecht die ze voordien als een risicosituatie bestempeld hadden. Daarnaast kan je geconfronteerd worden met emoties en gevoelens waar je geen blijf mee weet en waar je het liefst van wil vluchten. Ook worden veel activiteiten geannuleerd waar jij belang aan hecht, ik denk maar aan zelfhulpgroepen, lotgenotencontact en meetings waar jij kracht, hoop en ervaringen met een ander deelt.

Dit betekent niet dat je alles overboord moet gooien wat je tot nu toe al hebt ondernomen om je gokverslaving onder controle te krijgen. Neen het betekent ook niet dat je nu niet meer aan je herstel kan werken, integendeel het is een unieke situatie om actief aan de slag te gaan met je herstel!

Structuur

Het is belangrijk om, ondanks de beperkende maatregelen, structuur te organiseren in jouw leven. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet héél de dag in je bed blijft liggen maar op tijd opstaat, enkele huishoudelijke taken op je neemt, aan je stappenplan werkt, een online meeting volgt, je kookkunsten eens uittest, enzovoort.

 Het opstellen van een dag- of weekplanning kan je hier mee helpen.

Sociaal

Onder het “motto” herstellen doe je zelf maar niet alleen is het belangrijk dat je je niet gaat isoleren. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben wij vandaag genoeg alternatieven om in contact te blijven met je netwerk en vooral de mensen die belangrijk zijn voor je herstel.

Chatforums, online meetings en skypegesprekken kunnen je in contact brengen met je familie, vrienden en lotgenoten.

Sport

Bewegen is gezond en mag nog steeds. Moet je noodgedwongen van thuis uit werken of ben je economisch werkloos zorg dan voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding, voldoende slaap en dagelijkse beweging.

Online vind je trouwens een aantal leuke work-outs die volledig gratis zijn.

Stop

Vanzelfsprekend grijpen we naar onze smartphones om in contact te staan met onze medemens maar ook om op de hoogte te blijven van belangrijke mededelingen of ontwikkelingen omtrent het coronavirus. We lezen veel nieuwsberichten op het internet en sociale media waardoor we overrompeld worden door verschillende prikkels. Wees je ervan bewust dat niet alles wat je hoort of leest waarheid is. Op dit moment wordt er veel fake-news verspreid die je angst of stress kunnen bezorgen, laat je hier niet door meeslepen.

Check de officiële nieuwskanalen van de overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Start

Aarzel niet om van start te gaan met de dingen die je altijd maar bleef uitstellen. Een unieke kans om nieuwe dingen uit te proberen, het uitvoeren van deze alternatieve activiteiten zal bijdragen aan je mentale weerbaarheid.

  • Was je ooit van plan om de slaapkamer te verven
  • Dacht je er aan om een online opleiding te volgen
  • Je wou graag de tuin in orde maken
  • Een leuke puzzel in elkaar steken

Dirk, Wim & Arne zijn drie personen in herstel van een gokverslaving. Ze staken de koppen figuurlijk bij elkaar om deze richtlijnen te formuleren voor mensen die problemen ervaren met gokken. Kort vertellen ze welke impact het coronavirus heeft op hun dagelijks leven en hoe zij deze periode aanpakken:

Dirk (46)

Momenteel volg ik stage en werk ik deeltijds bij mijn werkgever. Maar omwille van de opgelegde maatregelen zal ik meer thuis zijn. Ik heb al héél wat plannen. De kamers boven hebben nood aan een likje verf, de tuin begint de nodige aandacht te krijgen en ik heb wel een aantal boeken die ik graag wil lezen. Ik heb hier ook nog een actieve kleuter rondlopen en elke dag halen we een ander gezelschapsspel uit de kast, gaan we wandelen en spelen we voetbal, tennis en andere spelletjes in de tuin.

Wim (37)

Ik werk als voltijds leraar in het lager onderwijs. Daarnaast werk ik woensdagnamiddag en zondag als arbeider in een tuincentrum. Door de maatregelen ben ik momenteel in quarantaine en kan ik mijn job, zowel op school als in het tuincentrum, niet meer uitoefenen. Sinds maandag ben ik elke voormiddag bezig met het maken van werkbundels voor de leerlingen van mijn klas en verken ik de leerstof die ze zeker nog moeten zien voor de eindtoetsen eraan komen in juni. Ook is er hier in huis het een en ander te doen, ik ga me aanzetten om de zolder en de kelder op te ruimen. Iets dat ik al jaren uitstel maar door de vrijgekomen “tijd” kan ik me hier perfect mee bezig houden. Ga zeker ook eens in mijn boekenkast snuisteren om boeken te nemen die ik nog niet gelezen heb en als de zon schijnt zal ik bezig zijn in de tuin. Daar is ook nog zeker wat werk aan de winkel!

Arne (29):

Als deeltijds werknemer in een restaurant zie ik mij genoodzaakt om de volgende weken thuis te verblijven. Een situatie die ik voordien had bestempeld als een hoge risicosituatie voor mijn gokverslaving. Het opstellen van een weekplanning helpt mij dan ook om structuur en ritme te behouden. In de voormiddag werk ik vooral aan mijn thesis die ik moet afwerken voor mijn opleiding, iets wat ik wel vaker aan de kant schoof door andere activiteiten. Ook ben ik aan de slag gegaan in de tuin, de takken opruimen voordat ik het gras kan afrijden. Daarnaast vind ik het ook leuk om mij nu bezig te houden met wandelen, lopen en koken! De verleiding was groot om mij vaker achter de computer te begeven, vorige activiteiten en een planning helpen mij om niet aan de verleidingen toe te geven.

Ten slotte is het belangrijk om beroep te doen op je vaardigheden en coping stijlen die jou geleerd hebben om te gaan met (hoge) risicosituaties. Ga aan de slag met je emoties op een gezonde manier! Praat erover met iemand in de buurt en als dit niet meteen lukt telefoneer, chat en Skype met je buddy, coach, hulpverlener, huisarts, …

Heb jij na het lezen van dit artikel vragen of nood aan een gesprek, aarzel niet om contact op te nemen.

Zorg goed voor jezelf en elkaar!